elisabethlindroth.se

- bara en blogg

Jag fick en fråga om målning

DIY, Inredning, Tips! Permalink4
Jag fick en fråga för ett tag sedan som jag tänkte svara på i ett inlägg, för jag har förstått att många är intresserade av att måla, både väggar och möbler! OBS! Jag är ju inget proffs men har ändå målat en hel del prylar och lärt mig lite av mina misstag. Frågan lyder: "Kan inte du beskriva hur du gör när du målar om t.ex en hylla i något inlägg? Du får det att låta så himla enkelt men när jag slipar och fixar så tar det ju länge och sen målar jag och i slutändan så ser man ändå att underlaget inte var tillräckligt slätt….." Okej, jag ska försöka svara så bra jag bara kan! Jag har ju målat om både supergamla möbler och nya, mer i Ikea-stil och det är ju lite olika tänk som gäller där. Vissa gamla möbler har jag köpt via loppis och har absolut ingen aning om vilken historia som finns där men det jag kan tipsa om är:
  • Man (jag) är alltid superivrig och vill egentligen direkt slänga på den fina kulören jag valt MEN det är SUPERVIKTIGT att vara noggrann. Se till att ha bra saker hemma, färgskrapa (om det behövs), maskeringstejp (om du inte vill måla överallt), täckpapp (om du inte vill måla golvet), sandpapper, penslar och rollers. Ja, och grundfärg plus den kulör du valt att ha som finish då.
  • Är det en gammal möbel som är omålad har den förmodligen ändå någon sorts lack, olja eller annan behandling på sig. Har det flagnat någonstans, se till att få bort det. Ett flagnat och sprucket underlag kommer inte sluta vara flagnat bara för att det målas. Blir det ojämnt, lägg på lite snickerspackel, låt torka och putsa bort (tar extra tid men är värt det). När du putsar spacklet, passa då på att rugga upp hela ytan som ska målas, då fäster färgen bättre. Se till att torka möbeln helt ren sen med målartvätt eller en trasa med vatten!
  • Återigen, en gammal möbel som inte är målad, har en tendens att vara ganska rödbrun i färgen och har du tänkt måla den i en ljus kulör är det därför stor risk att den kommer att gulna inom kort. Lägg därför en extra slant på en bra, isolerande grundfärg, det är SÅ värt det! Måla två varv om du efter första ser att det ändå känns rött/gult.

Detta linneskåp var väldigt mörkbrun/rött och krävde både att vi skrapade bort en gammal lack(?), putsade ordentligt, målade två rejäla grundvarv och två toppvarv (kulör: Tant Johannas gröna, den är fin på ALLT! Både möbler och väggar, I promise!)!

  • Måla med en mycket fin roller, då får du absolut bäst resultat! En liten pensel för knepiga hörn kan också vara en bra grej att ha!
  • Är det en Ikea-möbel du ska måla, eller någon annan med väldigt slät och glatt yta, använd en häftgrund först! Den gör att ytan du ska måla blir matt och färgen fäster MYCKET bättre!

Här har häftgrundats!

  • När du köper en möbel, tänk direkt vart den skulle kunna stå och kolla noga på hur den ser ut på nära håll. Jag väljer oftast inte möbler som har för mycket jobb, snirklor eller pinnar, som är supersvårt att måla. Det ska vara roligt och lite utmanande, inte tråkigt för att man tagit sig vatten över huvudet! Alternativt, hitta en möbel och bestäm dig för att INTE måla den! Den där rödbruna färgen kan vara superfin också!

Detta skåp skulle jag aldrig någonsin vilja måla!

  • Tänk på att färg inte är permanent! Våga, testa, utmana och i värsta fall, gör om! Det är ingen som tar skada om slutresultatet inte blir bra och på nära håll blir det aldrig heller det...
  • Kasta aldrig bort färgen som blir över! Antingen hittar du en kompletterande möbel som du vill måla i samma kulör, eller så kan du testa blanda ihop lite olika slattar och skapa en ny kulör! Lite vitt i en mörkblå kan ju bli superfint till exempel! Se bara till att det är samma sorts färger du blandar.

Köpte denna hörnhylla på loppis för ett par veckor sedan och målade den med färgen som blev över från garderoben eftersom de nu befinner sig i var sitt hörn av vårt sovrum. Den var helt vit innan, gjord av spån och därför väldigt halkig. Ett lager häftgrund och två lager matt lackfärg senare är den nu klar och inte sned, ser bara ut så bilden!

  • Slutligen, det kommer inte alltid att bli ett perfekt underlag! Många äldre möbler går inte få att se sprillans nya ut men det är kanske inte heller det man strävar efter? Det gör ingenting att det är lite gropigt, hackigt eller att det kanske runnit en droppe färg någonstans, det får gärna synas att man gjort det själv, för det är ju det som är det roliga!
Fyll gärna på med egna tips! Åh, nu blev jag sugen på att måla igen...
Till top