elisabethlindroth.se

- bara en blogg

Vi ska bli med katter!

Vardag Permalink12
Igår var jag och hälsade på våra nästa familjemedlemmar, nämligen dessa två godingar! De ska få flytta till oss främst för att jag ÄLSKAR katter och velat ha minst en såå länge men inte velat när vi bodde i kvarter. Är så rädd att de ska bli överkörda samt bajsa och kissa hos grannar och skapa osämja. Nu när vi bor mitt i vildmarken känns det ypperligt. De ska också vara mina främsta beskyddare mot möss, vilket är av stor vikt för mitt psykiska välmående. Det var ett tag sedan jag hade katt och den senaste jag hade var en omplaceringskatt som var vuxen vid inflytt, så nu funderar jag på en del saker. Tänker att någon som läser kanske har lite bra tips och råd? Vad ska vi liksom tänka på nu? Vilka saker behöver vi för att underlätta för alla? Och viktigast av allt - VAD SKA DE HETA?? Denna coola med svarta glasögon är en liten hona... ...och detta är pojken med gullig nos! De flyttar in om några veckor, ser fram emot detta med lite nervighet och mycket glädje!
#1 - - L:

Det absolut viktigaste regeln jag hade när jag skaffade mina katter för 13 år sedan var NOLL tolerans att folk lekte med händerna mot dem. Viffta framför eller dra fingrar på ex täcken/soffan för att de ska hoppa efter!
Det minns jag från barndomen, klösmärken man hade på händer för att katterna anfallit utan att man varit beredd osv.

Mina katter fattar inte om folk viftar med händerna framför dem, de tycker bara att de beter sig som idioter!
Bättre med leksaker än händer haha


Sen kanske vänja dem att man rör i svansen, stryker och tar i svansen. Så de inte är så himla rädda om den och bits om ex ett barn råkar ta i!
Fast det kommer sig nog naturligt när det bor barn i huset att de vänjer sig rätt snabbt haha


Kanske ha ett ställe för dem, en filt eller liknande på en hög höjd om de vill komma undan barn, hund, främmande och så!


Jag älskar katter, skulle aldrig kunna leva utan!

#2 - - Ylva:

Grattis Åke! Och grattis till dig som varit mamma i fyra år! Tänk att jag har följt din blogg i mer än fyra år nu, tiden går verkligen snabbt när man har barn!

#3 - - Anna:

Alltså jaaa katter hör till ett hus! 😍 Och SÅ bra att ni tar två!

Vi skaffade också ett syskonpar när vi flyttade till hus. SÅ mycket glädje! Min familj har alltid haft katter, de är ju världens enklaste husdjur. Är ju egentligen inget man behöver tänka på så där tycker jag men som sagt nåt mysigt ställe de kan sova på där barnen inte kommer åt är ju bra. Och matskål och vattenskål ska stå en bit ifrån varandra. Vi har heller aldrig lekt med våra katter, har nog bara inte blivit så men när jag läser kommentaren ovan känns det ju rätt rimligt eftersom man lätt blir riven då. Utekatter aktiverar ju sig själva ändå.

Vi satte in en kattlucka förra året för att vi inte ska behöva bry oss om vi är borta hela dagen (har ingen kattlåda) och det är väldigt smidigt men tyvärr får man då räkna med att de kommer in och visar sina fångster 😖

#4 - - Liza:

😻😻 Är det inte en Kerstin och en Lennart?? Det är iallafall mina förslag ❤️

#5 - - Jessica:

Mina tips nu när ni har nymålat och nytapetserat är att investera i Feliway (finns på apotek och att beställa), det är feromoner som gör katter lugna. Det finns både som man sätter i eluttaget och som spray. Sätt i eller börja spraya ett par eller en vecka innan katterna kommer hem, dels är katter vanedjur och blir oroliga av flytt, sen vill dom gärna sätta sin lukt på nya saker (våra nya tapeter fick inte vara orörda så länge när vi flyttade in i en nytapetserat lägenhet med kattungar) och om ni har haft feliway innan så kan det dämpa det behovet. Eftersom de är kattungar med mycket energi kanske det är en fördel att ha ett klösträd inne med även om de ska vara utsätter, på det kanske ni ska lägga kattmynta eller ge godis så att de är mer lockade av att leka på klösträdet än att klösa upp en dyr tapet. Ha flera olika leksaker och lek mycket med dom så att de blir trygga med er. Undvik att straffa dom, det gör dom otrygga, lyft bort dom från buset och lek med dom i klösträdet eller så istället. Det finns en rekommendation om att ha en kattlåda per katt plus en extra, så har man två katter ska man ha tre kattlådor, men vet inte riktigt hur de funkar med utekatter som gör sina behov ute med. Undvik att klippa klorna på dom om ni ska ha dom ute, dom behöver sina klor då. Det är det jag kommer på nu, vi har haft katt i snart 8 år och det mesta av det jag har tipsat om är sånt vi har kommit på efterhand som hade vart guld för oss att veta innan!

#6 - - Anna:

Ja åh Kerstin!

Eller:
Harry och Sally
Harry och Doris
Stefan och Marianne
Ingemar och Ingvild
Allan och Greta

#7 - - Ida:

Sonja och Stig är ju namnen på katterna! Namn som är korta och enkla att uttala 😏

#8 - - Jenny:

Signe och Sven?
Astrid och Assar?

Hoppas ni trivs tillsammans!

#9 - - mdotter:

Ingenting och Torvald! Ingenting skulle min hund heta innan vi kom övrrens om Bell(a).
Men så gillar jag liiiite udda namn. 😅

Ingrid och Ulf.
Upp och Ner
Hon och Han
Hit och Dit
Kalle och Kristina

#10 - - Elin:

Allra viktigast är självklart att kastrera dem så fort som möjligt om de ska gå lösa ute, går bra att kastrera redan vid 4 månader (min ena hona började tex löpa första gången vid 4.5 månad). Finns så otroigt många stackars hemlösa huskatter i sverige idag och en katt förökar sig fort!! Sen är det självklart lika viktigt att se till att de är id märkta och regesterade med er som ägare (man regestrerar på skk, skulle de komma bort måste de vara regestrerade för att man ska kunna hitta ägarna/er).
Vidare med barn kan det vara bra att ha liggplatser som är oåtkomliga för barnen så de kan välja att få lugn och ro om de behöver det... Fortsättningsvis är det också viktigt att tänka på att ni inte släpper ut dem direkt utan ha dem inne några veckor/månader först så de hinner bli hemma och trygga hos er samt kastrerade innan! Glöm ej försäkra heller!

Annars är det bara att tänka på bra kvalitetsmat, mush barf är det mest naturliga annars blötmat som mjau (torrfoder innehåller alldeles för lite vatten för en katt som inte har samma törstreflex som en hund vilket gör att de lätt får njursten).

Underbart söta i alla fall! Lycka till :)

#11 - - Jast:

Allt jag tänkte säga :-)

#12 - - Johanna i Mjövattnet:

Mitt enda tips med kattnamn är att välja efter artister ni gillar eller karaktärer från film/serie ni ser. Eller något annat nördigt ni gillar (min katt är döpt efter en moln typ ^^)

Till top